Reprezentanţii Delgaz Grid au anunţat că peste 1.500 de cazuri de consum fraudulos de gaze naturale şi energie electrică au fost identificate în 2023, iar numărul acestora este cu aproape 40% mai mare faţă de 2022.
Delgaz Grid, companie a grupului E.ON România, distribuitor integrat de energie electrică și gaze naturale din România, a transmis că numărul cazurilor de consum fraudulos este în creștere.
„Inspecţia energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat anul trecut un număr de 1.509 de cazuri de consum fraudulos, cu aproape 40% mai multe faţă de anul 2022, 906 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 603 la energie electrică. Pentru identificarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, au fost întocmite şi transmise plângeri penale către instituţiile abilitate”, au transmis reprezentanţii Delgaz Grid.
Compania operează o reţea de gaze naturale cu lungimea de peste 24.000 kilometri, respectiv o reţea de electricitate de peste 83.000 kilometri. Acestea deservesc, în total, circa trei milioane de clienţi şi acoperă următoarele județe Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău, conform site-ul companiei.
Potrivit acestora, instalaţiile clandestine utilizate, intervenţiile neautorizate asupra branşamentelor şi contoarelor de gaze naturale/electricitate pot duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave, ignorate în primul rând de cei care consideră că în acest mod pot beneficia de energie gratuită.
„Orice astfel de instalaţie improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicaţie etc. Pentru un câştig nesemnificativ în raport cu consecinţele posibile, oamenii îşi riscă bunurile, locuinţa, afacerea, sănătatea sau chiar viaţa. Pot avea de suferit atât cei care «se bucură» de consumul fraudulos prin facturi mai mici, dar şi persoanele, locuinţele, agenţii economici din vecinătate şi nu în ultimul rînd, mediul”, a menţionat sursa citată.
În plus, performanţele reţelelor de distribuţie sunt afectate de improvizaţiile şi instalaţiile clandestine, de cantitatea de energie necontorizată. La fel şi protecţiile şi automatizările ce sunt proiectate şi reglate ţinând cont de un consum cunoscut, declarat. În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut şi atunci nici reţelele nu funcţionează la parametri normali, având de suferit şi consumatorii oneşti ce îşi plătesc cu regularitate facturile, arată Delgaz Grid.
Mai mult, acest consum fraudulos înseamnă şi pierderi financiare pentru companie dar şi creşterea unor cheltuieli pentru consumatori deoarece intervenţiile ilegale îi afectează pe consumatorii oneşti. Acest consum fraudulos reprezintă furt, pedepsit de Codul Penal.
Astfel, cantitatea de energie sustrasă în cele 1.509 cazuri descoperite anul trecut se ridică la circa 24 de milioane de kWh, cu o valoare de peste 11,7 milioane de lei.
„Spre comparaţie, această cantitate de energie reprezintă consumul anual de electricitate al consumatorilor casnici dintr-un oraş cu circa 35.000 de locuitori (la un consum mediu de 150 kWh/lună pe locuinţă) sau de gaze naturale a locuitorilor dintr-o comună cu circa 5.000 de locuitori (la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an pe gospodărie)”, au mai transmis reprezentanţii Delgaz Grid.
Compania îi încurajează pe cei care au identificat situații de potențial consum fraudulos să le comunice la [email protected] sau la 0371 700 157.
Sursa foto: Delgaz